Vragen PvdA over mislopen van miljoenen Europese subsidie

Knooppunt-Zaarderheiken-A67-A73-A74-VenloDe gemeenteraadsfractie van de PvdA Venlo heeft vandaag schriftelijke vragen gesteld over het mislopen van miljoenen aan Europese subsidie. Hierover verscheen op 3 juli een bericht in Dagblad de Limburger. Daaruit bleek dat de realisatie van belangrijke projecten als de bouw van de grootste binnenlandse railterminal van Nederland, bij industriegebied Trade Port Noord, en de uitbreiding van de bargeterminal (containerhaven) geen Europese subsidie krijgt. De sociaaldemocraten maken zich zorgen over de doorontwikkeling van de werkgelegenheid in de logistieke sector als blijkt dat de projecten niet gerealiseerd kunnen worden. De partij wil weten of de projecten op een andere manier bekostigd kunnen worden en wijzen daarbij op de beperkingen voor de gemeente Venlo.

PvdA-raadslid Erik Manders: “De EU wil tot 2020 ruim € 26 miljard investeren in het verbeteren van grensoverschrijdende transportnetwerken. Het uitbreiden van de vervoers- en overslagcapaciteit is voor de economie en werkgelegenheid voor de Euregio Rijn-Maas-Noord, waar de ‘logistieke hotspot’ Venlo-Venray deel van uitmaakt, van groot belang. Maar ook voor de rest van Europa. Zeker als het Rotterdamse havengebied met de Tweede Maasvlakte in vol bedrijf is zullen er de komende tientallen jaren ruim 40% meer goederen vervoerd worden. Onze regio geldt daarbij als een belangrijk binnenlands overslaggebied. De gemeente staat sinds vorige week onder verscherpt financieel toezicht van de provincie. Venlo heeft zelf dus weinig ‘spek op de ribben’. De PvdA vindt ook dat de projecten gerealiseerd moeten worden, maar we vragen ons wel af hoe het gemeentebestuur dit nu nog wil bekostigen.”

De RAADSVRAGEN moeten binnen dertig dagen beantwoord worden. De gemeenteraad vergadert vervolgens in het najaar over de begroting. Het gemeentebestuur heeft al toegezegd projecten dan financieel te onderbouwen. Lees het KRANTENBERICHT hier.