Burgerinitiatief voor betaalbare jongerenhuisvesting

Meer woningen - Manders - PvdA lijst 3De Jonge Socialisten (JS) in de PvdA in Venlo zijn onder de slogan “in gelul kan je niet wonen” een handtekeningenactie gestart om het tekort aan betaalbare woonruimte voor jongeren onder de aandacht te brengen. De handtekeningen zullen worden ingediend als burgerinitiatief bij de Venlose gemeenteraad. Bij 300 handtekeningen moet die het onderwerp als agendapunt bespreken. De PvdA-jongeren hopen dat de gemeenteraad het Strategisch Akkoord (STRAK) met de woningcorporaties wil herzien om nieuwe afspraken te maken over het realiseren van betaalbare jongerenhuisvesting.

JS-lid en kandidaat-raadslid (nr. 7) Erik Manders: “De afgelopen jaren zijn er veel betaalbare huurwoningen gesloopt. Ook is de aandacht verlegt van het bouwen voor de eigen bevolking naar het bouwen voor mensen van buitenaf. Venlo wil aantrekkelijker worden voor hogeropgeleiden en studenten om zich hier te vestigen. Dat is prima, maar de eigen inwoners mogen niet vergeten worden. Vooral voor jongeren in de leeftijd van 18 tot 23 is er weinig betaalbare en fatsoenlijke woonruimte. Er wordt nauwelijks rekening gehouden met de lage jeugdlonen en de beperkte huurtoeslaggrens. Daar moet verandering in komen. Jongeren verdienen een goede start in het leven. Een dak boven je hoofd hoort daar gewoon bij.”

De JS heeft inmiddels al ruim 200 handtekeningen verzameld bij jongerencentra en de benodigde 300 zijn in zicht. De jonge PvdA’ers willen echter veel meer handtekeningen verzamelen, zodat het signaal nog krachtiger is. Voor de actie zoeken de jongeren ook steun bij vakbeweging FNV en andere organisaties. De actie duurt nog tot vrijdag 14 maart. Hierna zullen de handtekeningen, met een begeleidende brief met aanbevelingen, worden aangeboden aan burgemeester Antoine Scholten, voorzitter van de gemeenteraad.

HANDTEKENINGENLIJST DOWNLOADEN.